CART
0
CART
CART AMOUNT 0.00€
Amount to spent for free shipping
Heraklion town: 35.00€ Free shipping
Greece: 55.00€ Free shipping
Cart didn't update. Please, refresh the page and try again Cart didn't update. The item is out of stock. Product has been added to the cart. Products have been added to the cart. Product has been added to the wishlist. Product has been removed from the wishlist. Cart didn't update. Newsletter consent has been updated Something went wrong. Please, try again or contact with us.
Recipes

Νηστίσιμο τσουρέκι απο τον Άκη Πετρετζίκη

Νηστίσιμο τσουρέκι  απο τον Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

Για το προζύμι

~ 10 γρ. ξηρή μαγιά

~ 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη

~ 1 κ.σ. αλεύρι για τσουρέκι

~ 140 γρ. νερό, χλιαρό

Για το τσουρέκι

~ 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

~ ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

~ 1/4 κ.γ. μαστίχα

~ 1/2 κ.γ. μαχλέπι

~ 1/4 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)

~ 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

~ 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού

~ 120 γρ. σπορέλαιο

~ 1 πρέζα αλάτι

~ 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την επικάλυψη

~ 1 κ.σ. νερό

~ 1 κ.σ. κοφτή μέλι

~ 40 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση:

Για το προζύμι

~ Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

~ Αφήνουμε 20-30 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Για το τσουρέκι

~ Σε ένα γουδί βάζουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κάρδαμο, 1 κ.γ. από τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να σπάσουν τα υλικά.

~ Προσθέτουμε στον κάδο με το προζύμι το υπόλοιπο αλεύρι, το ξύσμα από το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά.

~ Σε ένα μπολ βάζουμε τον χυμό από το πορτοκάλι, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

~ Βάζουμε τα υλικά από το μπολ στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο για 8-10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.

~ Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

~ Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα ζυμαράκια και πλάθουμε το κάθε ζυμαράκι σε ένα φυτίλι μήκους 40-50 εκ. (Φυτίλια ονομάζονται οι λωρίδες ζύμης που δημιουργούμε για την παρασκευή των τσουρεκιών.)

~ Ενώνουμε τις άκρες και φροντίζουμε να κολλήσουν καλά.

~ Πλάθουμε σε πλεξούδα πλέκοντας με τη σειρά 4-2, 1-3, 2-3, δηλαδή το τέταρτο φυτίλι πάει πάνω από το δεύτερο, το πρώτο πάνω από το τρίτο και το δεύτερο πάνω από το τρίτο.

~ Ακολουθούμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε μια μεγάλη πλεξούδα.

~ Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει 20-30 λεπτά.

~ Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα.

~ Σε μια κούπα αραιώνουμε το μέλι με το νερό και απλώνουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια από το τσουρέκι.

~ Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε 35-40 λεπτά.

~ Αφαιρούμε και σερβίρουμε.

Chef Akis Petrtzikis