ΚΑΛΑΘΙ
ΑΓΟΡΩΝ
0
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ
ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΛΑΘΙΟΥ 0.00€
Υπόλοιπο για δωρεάν μεταφορικά
Ηράκλειο: 35.00€ Δωρεάν μεταφορικά
Ελλάδα: 55.00€ Δωρεάν μεταφορικά
Το καλάθι δεν ανανεώθηκε. Παρακαλώ ανανεώστε τη σελίδα και προσπαθήστε ξανα. Το καλάθι δεν ανανεώθηκε. Το προϊόν δεν είναι διαθέσιμο σε αυτή την ποσότητα. Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι. Τα προϊόντα προστέθηκαν στο καλάθι. Το προϊόν προστέθηκε στα Αγαπημένα Το προϊόν αφαιρέθηκε από τα Αγαπημένα Το καλάθι δεν ανανεώθηκε. Η συγκατάθεση για το newsletter ανανεώθηκε Κάτι πήγε στραβά. Παρακαλώ, δοκιμάστε ξανά ή επικοινωνήστε μαζί μας.
Συνταγές

Νηστίσιμο τσουρέκι απο τον Άκη Πετρετζίκη

Νηστίσιμο τσουρέκι  απο τον Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

Για το προζύμι

~ 10 γρ. ξηρή μαγιά

~ 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη

~ 1 κ.σ. αλεύρι για τσουρέκι

~ 140 γρ. νερό, χλιαρό

Για το τσουρέκι

~ 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

~ ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

~ 1/4 κ.γ. μαστίχα

~ 1/2 κ.γ. μαχλέπι

~ 1/4 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)

~ 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

~ 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού

~ 120 γρ. σπορέλαιο

~ 1 πρέζα αλάτι

~ 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την επικάλυψη

~ 1 κ.σ. νερό

~ 1 κ.σ. κοφτή μέλι

~ 40 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση:

Για το προζύμι

~ Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

~ Αφήνουμε 20-30 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Για το τσουρέκι

~ Σε ένα γουδί βάζουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κάρδαμο, 1 κ.γ. από τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να σπάσουν τα υλικά.

~ Προσθέτουμε στον κάδο με το προζύμι το υπόλοιπο αλεύρι, το ξύσμα από το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά.

~ Σε ένα μπολ βάζουμε τον χυμό από το πορτοκάλι, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

~ Βάζουμε τα υλικά από το μπολ στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο για 8-10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.

~ Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

~ Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα ζυμαράκια και πλάθουμε το κάθε ζυμαράκι σε ένα φυτίλι μήκους 40-50 εκ. (Φυτίλια ονομάζονται οι λωρίδες ζύμης που δημιουργούμε για την παρασκευή των τσουρεκιών.)

~ Ενώνουμε τις άκρες και φροντίζουμε να κολλήσουν καλά.

~ Πλάθουμε σε πλεξούδα πλέκοντας με τη σειρά 4-2, 1-3, 2-3, δηλαδή το τέταρτο φυτίλι πάει πάνω από το δεύτερο, το πρώτο πάνω από το τρίτο και το δεύτερο πάνω από το τρίτο.

~ Ακολουθούμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε μια μεγάλη πλεξούδα.

~ Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει 20-30 λεπτά.

~ Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα.

~ Σε μια κούπα αραιώνουμε το μέλι με το νερό και απλώνουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια από το τσουρέκι.

~ Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε 35-40 λεπτά.

~ Αφαιρούμε και σερβίρουμε.

Chef Akis Petrtzikis