Πράσινο τσάι το πιο «υγιεινό ρόφημα» στον πλανήτη
Το πράσινο τσάι θεωρείται το πιο «υγιεινό ρόφημα» στον πλανήτη. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και άλλα συστατικά που έχουν ισχυρά αποτελέσματα στο σώμα. Η χρήση του μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, να συμβάλει στην απώλεια λίπους και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
1. Περιέχει διάφορες Βιοδραστικές Ενώσεις που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία
Τα φύλλα τσαγιού είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, με «πρωταγωνίστριες» τις κατεχίνες, οι οποίες λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά. Οι ουσίες αυτές έχουν την ικανότητα να μειώνουν το σχηματισμό των ελεύθερων ριζών στο σώμα, προστατεύοντας τα κύτταρα και τα μόρια από βλάβες. Η κυριότερη κατεχίνη είναι η EGCG (epigallocatechin–3–gallate), η οποία έχει μελετηθεί για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών και μπορεί να είναι ένας από τους κύριους λόγους που το πράσινο τσάι έχει τέτοιες ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες. Επίσης περιέχει μικρές ποσότητες ανόργανων συστατικών που είναι σημαντικές για την υγεία.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Επιλέξετε υψηλής ποιότητας πράσινο τσάι, επειδή μπορεί να περιέχει υπερβολικά επίπεδα φθορίου.
2. Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Το βασικό δραστικό συστατικό του πράσινου τσαγιού είναι η καφεΐνη, η οποία έχει μελετηθεί εντατικά και φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώσει διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης, της εγρήγορσης, του χρόνου αντίδρασης και της μνήμης.
Επιπλέον περιέχει το αμινοξύ L-Theanine το οποίο είναι σε θέση να διαπεράσει τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό, ενώ αυξάνει τη δραστικότητα του ανασταλτικού νευροδιαβιβαστή GABA, ο οποίος έχει επιπτώσεις στη ρύθμιση του άγχους. Αυξάνει επίσης την ντοπαμίνη και την παραγωγή άλφα κυμάτων στον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη και η L-Theanine μπορούν να έχουν συνεργικά αποτελέσματα, ο συνδυασμός τους είναι ιδιαίτερα ισχυρός στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου
3. Αυξάνει την καύση του λίπους και βελτιώνει τη φυσική απόδοση
Tο πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την καύση του λίπους και το Μεταβολικό Ρυθμό. Σε μια πρόσφατη μελέτη βρέθηκε ότι η οξείδωση των λιπών μπορεί να αυξηθεί κατά 17%.
Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει τη σωματική απόδοση μέσω της κινητοποίησης των λιπαρών οξέων από το λιπώδη ιστό και τη διάθεσή τους ως πηγή ενέργειας. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι οδηγεί σε μείωση του λίπους, ειδικά στην κοιλιακή περιοχή.
4. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου
Ο Καρκίνος είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Είναι γνωστό ότι η οξειδωτική βλάβη συμβάλλει στην ανάπτυξη του καρκίνου και ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί να έχουν μια προστατευτική επίδραση στην οποία μπορεί να συμβάλει σημαντικά το πράσινο τσάι. Οι γυναίκες που καταναλώνουν πράσινο τσάι μπορούν να έχουν έως και 22% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και οι άνδρες έως 48% για καρκίνο του προστάτη. Επιπλέον ο κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου του παχέως εντέρου μπορεί να μειωθεί έως 57%.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Καλό είναι να μην προσθέτετε γάλα στο τσάι σας, γιατί μπορεί να μειώσει την αντιοξειδωτική του αξία.
5. Προστατεύει τον εγκέφαλο στους ηλικιωμένους, μειώνοντας τον κίνδυνο του Alzheimer και του Parkinson
Το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς και να προστατεύσει τον εγκέφαλο στους ηλικιωμένους. Η νόσος Alzheimer είναι η πιο κοινή νευροεκφυλιστική ασθένεια σε ανθρώπους και κύρια αιτία της άνοιας, ενώ ακολουθεί η νόσος του Parkinson.
Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι οι ενώσεις κατεχίνης στο πράσινο τσάι μπορούν να έχουν διάφορα προστατευτικά αποτελέσματα επί των νευρώνων σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζωικά μοντέλα, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer και του Parkinson.
6. Μπορεί να βελτιώσει την Οδοντική υγεία
Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι έχουν και άλλες βιολογικές επιδράσεις. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να θανατώσει βακτήρια και να αναστείλει ιούς όπως ο ιός της γρίπης, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο λοιμώξεων.
Ο Στρεπτόκοκκος είναι το κύριο επιβλαβές βακτήριο στο στόμα, προκαλεί σχηματισμό πλάκας και συμβάλλει στη φθορά των δοντιών. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη του Στρεπτόκοκκου. Επιπλέον η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με βελτιωμένη υγεία των δοντιών και χαμηλότερο κίνδυνο τερηδόνας.
7. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ είναι μια ασθένεια που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στις τελευταίες δεκαετίες. Οι μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μια μελέτη σε Ιάπωνες διαπίστωσε ότι εκείνοι που έπιναν περισσότερο πράσινο τσάι είχαν 42% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης Διαβήτη τύπου ΙΙ. Επιπλέον μια ανασκόπηση 7 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι κατανάλωναν πράσινο τσάι είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο να γίνουν διαβητικοί.
8. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, τα τελευταία χρόνια πλήττουν μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει μερικούς από τους κύριους παράγοντες κινδύνου, όπως η ολική χοληστερόλη, η LDL χοληστερόλη και τα Τριγλυκερίδια. Επιπλέον το πράσινο τσάι αυξάνει σημαντικά την αντιοξειδωτική ικανότητα του αίματος, η οποία προστατεύει τα σωματίδια της LDL χοληστερόλης από την οξείδωση. Φαίνεται ότι η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου έως 31%.
9. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου και να επάγει τη μακροζωία
Δεδομένου ότι τα άτομα που καταναλώνουν πράσινο τσάι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου, είναι λογικό ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη της μακροζωίας. Σε μια μελέτη που συμμετείχαν 40.530 Ιάπωνες ενήλικες, αυτοί που κατανάλωσαν το περισσότερο πράσινο τσάι (5 ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα) ήταν σημαντικά λιγότερο πιθανό να πεθάνουν κατά τη διάρκεια περιόδου 11 ετών.
• Θάνατος όλων των αιτιών: 23% χαμηλότερη στις γυναίκες και 12% στους άνδρες.
• Θάνατος από καρδιακή νόσο: 31% χαμηλότερη στις γυναίκες και 22% στους άνδρες.
• Θάνατος από εγκεφαλικό επεισόδιο: 42% χαμηλότερη στις γυναίκες και 35% στους άνδρες.
Μια άλλη μελέτη στη οποία συμμετείχαν άτομα ηλικίας 65-84 ετών διαπίστωσε ότι εκείνοι που έπιναν περισσότερο πράσινο τσάι, είχαν 76% λιγότερο πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης (6 χρόνια).
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
1. Serafini M et al. In vivo antioxidant effect of green and black tea in man. European Journal of Clinical Nutrition 1996;50(1):28-32
2. Lu Y et al. Fluoride content in tea and its relationship with tea quality. J Agric Food Chem. 2004;52(14):4472-6.
3. C. H. S. Ruxton. The impact of caffeine on mood, cognitive function, performance and hydration: a review of benefits and risks. Nutrition Bulletin Volume. 2008, 33 (1): 15-25
4. Nobre AC et al. L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. Asia Pac J Clin Nutr. 2008;17(1):167-8.
5. Simon P. Kelly et al. L-Theanine and Caffeine in Combination Affect Human Cognition as Evidenced by Oscillatory alpha-Band Activity and Attention Task Performance. J. Nutr. August 2008;138(8):1572-1577
6. Bérubé-Parent et al. Effects of encapsulated green tea and Guarana extracts containing a mixture of epigallocatechin-3-gallate and caffeine on 24 h energy expenditure and fat oxidation in men. Br J Nutr. 2005;94 (3):432-6.
7. Venables MC et al. Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans. Am J Clin Nutr. 2008;87(3):778-84.
8. Nehlig A and Debry G. Caffeine and sports activity: a review. Int J Sports Med. 1994; 15(5):215-23.
9. Wang H et al. Effects of catechin enriched green tea on body composition. Obesity (Silver Spring). 2010;18(4):773-9.
10. Sun CL et al. Green tea, black tea and breast cancer risk: a meta-analysis of epidemiological studies. Carcinogenesis. 2006;27(7):1310-5.
11. Norie Kurahashi et al. Green Tea Consumption and Prostate Cancer Risk in Japanese Men: A Prospective Study. Am. J. Epidemiol. 2008;167(1): 71-77.
12. Yang G et al. Prospective cohort study of green tea consumption and colorectal cancer risk in women. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007;16(6):1219-23.
13. Mandel SA et al. Simultaneous manipulation of multiple brain targets by green tea catechins: a potential neuroprotective strategy for Alzheimer and Parkinson diseases. CNS Neurosci Ther. 2008;14(4):352-65.
14. Song JM et al. Antiviral effect of catechins in green tea on influenza virus. Antiviral Res. 2005;68(2):66-74.
15. N. Jalayer Naderi, et al. Antibacterial Activity of Iranian Green and Black Tea on Streptococcus Mutans: An In Vitro Study J Dent (Tehran). 2011;8(2): 55–59.
16. Narotzki B et al. Green tea: a promising natural product in oral health. Arch Oral Biol. 2012;57(5):429-35.
17. Liu K et al.. Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: a meta-analysis of 17 randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2013;98(2):340-8.
18. Iso H et al. The relationship between green tea and total caffeine intake and risk for self-reported type 2 diabetes among Japanese adults. Ann Intern Med. 200618;144(8):554-62.
19. Rachel Huxley, et al. Coffee, Decaffeinated Coffee, and Tea Consumption in Relation to Incident Type 2 Diabetes Mellitus A Systematic Review With Meta-analysis. Arch Intern Med. 2009;169(22):2053-2063
20. T.T.C Yang and M.W.L Koo, Inhibitory effect of Chinese green tea on endothelial cell-induced LDL oxidation. Atherosclerosis.2000;148(1):67–73
21. Kuriyama S et al. Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study. JAMA. 2006;296(10):1255-65.
22. Etsuji Suzuki et al. Green Tea Consumption and Mortality among Japanese Elderly People: The Prospective Shizuoka Elderly Cohort. Annals of Epidemiology. 2009;19(10):732–739