Κάρδαμο τριμμένο
Το γνήσιο κάρδαμο, που είναι γνωστό και ως κακουλές θεωρείται μετά το σαφράν, την τρούφα και την βανίλια, το τέταρτο κατά σειρά πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μασούσαν τους σπόρους για να δροσίσουν την αναπνοή, ενώ οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν ως άρωμα. Στις Αραβικές χώρες το βάζουν επίσης και στον καφέ για να πετύχουν καλύτερη γεύση αλλά θεωρείται και ως σύμβολο φιλικής διάθεσης.
Κατηγορία: Μπαχαρικά
Κωδικός Προϊόντος: 104-2832
Διαθεσιμότητα: ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ
Το κάρδαμο (κακουλές) είναι από τα πιο εκλεκτά μπαχαρικά παγκοσμίως, με φίνο, ζεστό άρωμα που θυμίζει λεμόνι, μέντα και βανίλια. Στην Ανατολή αρωματίζει καφέ και τσάι, ενώ παραδοσιακά οι σπόροι του μασιούνταν για δροσερή αναπνοή. Bachari
Γεύση/Άρωμα: γλυκόπικρο, δροσερό, ελαφρώς καμφορικό.
Ταιριάζει με: κανέλα, τζίντζερ, γαρύφαλλο, βανίλια, εσπεριδοειδή, κακάο, φιστίκι Αιγίνης, καφέ.
Σε πιάτα: κέικ & μπισκότα, ρυζόγαλο, κρέμες, σοκολάτα, κουλούρια/τσουρέκι, ινδικά/μεσανατολίτικα μαγειρευτά, πιλάφια, κοτόπουλο, φακές, καρότο–κολοκύθα, dressings.
Δοσολογία: ξεκίνα με ¼–½ κ.γ. ανά 4 μερίδες και πρόσθεσε κατά γούστο. Είναι δυνατό — θέλει μέτρο.
Χρόνος προσθήκης: σε γλυκά μπαίνει στο μείγμα από την αρχή· σε αλμυρά, προς το τέλος για να μείνει το άρωμα.
Boost άρωμα: τρίψε λίγο ανάμεσα στα δάχτυλα πριν το ρίξεις ή “ξυπνά” το σε χαμηλή φωτιά με λίγο λάδι/βούτυρο.
Ζάχαρη cut: δίνει φυσική γλυκύτητα – ιδανικό για λιγότερη ζάχαρη σε γλυκά και ροφήματα.
Ελληνικός/Αραβικός καφές: 1 πρέζα στην κουτάλα πριν το βράσιμο για αρωματικό “καφενέ”. Bachari
Chai στο λεπτό: μαύρο τσάι + γάλα (ή φυτικό) + κάρδαμο + κανέλα.
Ρυζόγαλο/κρέμα: ½ κ.γ. κάρδαμο + ξύσμα πορτοκαλιού = αρωματική αναβάθμιση.
Ψητά λαχανικά: κολοκύθα/καρότο με ελαιόλαδο, κάρδαμο, κύμινο & λίγο μέλι.
Δροσερή αναπνοή μετά το γεύμα (παραδοσιακή χρήση).
Αρωματίζει ροφήματα ώστε να μειώσεις γλυκαντικά.
Σημ.: Πρόκειται για μαγειρικές πληροφορίες· δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή.
Κράτησέ το σε αεροστεγές βάζο, μακριά από φως/ζέστη. Φρέσκο, τριμμένο κάρδαμο κρατά το μέγιστο άρωμα για 6–9 μήνες. Διάλεξε μέγεθος ανά κατανάλωση ώστε να το χαίρεσαι πάντα «ζωντανό».