КОРЗИНА
0
КОРЗИНА
ВСЕГО В КОРЗИНЕ 0.00€
Оставшаяся сумма для бесплатной доставки
Ираклион: 35.00€ Бесплатная доставка
Греция: 55.00€ Бесплатная доставка
Корзина не обновилась. Пожалуйста, обновите страницу и попробуйте снова. Корзина не обновилась. Товара нет в наличии в этом количестве. Товар добавлено в корзину. Товары добавлены в корзину. Товар добавлено в Избранное Товар удалено из Избранного Корзина не обновилась. Согласие на получение рассылки обновлено. Что-то пошло не так. Пожалуйста, попробуйте снова или свяжитесь с нами.
Рецепты

Νηστίσιμο τσουρέκι απο τον Άκη Πετρετζίκη

Νηστίσιμο τσουρέκι  απο τον Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

Για το προζύμι

~ 10 γρ. ξηρή μαγιά

~ 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη

~ 1 κ.σ. αλεύρι για τσουρέκι

~ 140 γρ. νερό, χλιαρό

Για το τσουρέκι

~ 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

~ ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

~ 1/4 κ.γ. μαστίχα

~ 1/2 κ.γ. μαχλέπι

~ 1/4 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)

~ 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

~ 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού

~ 120 γρ. σπορέλαιο

~ 1 πρέζα αλάτι

~ 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την επικάλυψη

~ 1 κ.σ. νερό

~ 1 κ.σ. κοφτή μέλι

~ 40 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση:

Για το προζύμι

~ Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

~ Αφήνουμε 20-30 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Για το τσουρέκι

~ Σε ένα γουδί βάζουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κάρδαμο, 1 κ.γ. από τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να σπάσουν τα υλικά.

~ Προσθέτουμε στον κάδο με το προζύμι το υπόλοιπο αλεύρι, το ξύσμα από το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά.

~ Σε ένα μπολ βάζουμε τον χυμό από το πορτοκάλι, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

~ Βάζουμε τα υλικά από το μπολ στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο για 8-10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.

~ Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

~ Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα ζυμαράκια και πλάθουμε το κάθε ζυμαράκι σε ένα φυτίλι μήκους 40-50 εκ. (Φυτίλια ονομάζονται οι λωρίδες ζύμης που δημιουργούμε για την παρασκευή των τσουρεκιών.)

~ Ενώνουμε τις άκρες και φροντίζουμε να κολλήσουν καλά.

~ Πλάθουμε σε πλεξούδα πλέκοντας με τη σειρά 4-2, 1-3, 2-3, δηλαδή το τέταρτο φυτίλι πάει πάνω από το δεύτερο, το πρώτο πάνω από το τρίτο και το δεύτερο πάνω από το τρίτο.

~ Ακολουθούμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε μια μεγάλη πλεξούδα.

~ Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει 20-30 λεπτά.

~ Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα.

~ Σε μια κούπα αραιώνουμε το μέλι με το νερό και απλώνουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια από το τσουρέκι.

~ Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε 35-40 λεπτά.

~ Αφαιρούμε και σερβίρουμε.

Chef Akis Petrtzikis