Ριζάρι
Το ριζάρι είναι ένα βότανο που στο παρελθόν το χρησιμοποιούσαν κατά κύριο λόγο για την βαφή των πασχαλινών αυγών και των ρούχων.
Κατηγορία: Βότανα
Κωδικός Προϊόντος: 51-1899
Διαθεσιμότητα: ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ
Το κόκκινο ριζάρι, γνωστό και ως αλιζαρίνη <<Crimson>> από τα παλιά χρόνια, είναι γνωστό από τους Φαραώ και τους κάτοικους της Πομπηίας. Ένας παράγοντας χρωματισμού για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης, ήταν επίσης η πρώτη φυτικής προέλευσης χρωστική ουσία παράχθηκε συνθετικά το δέκατο ένατο αιώνα. Εγινε το πιο δημοφιλές χρώμα για πασχαλινά αυγά στις ευρωπαϊκές λαϊκές παραδόσεις.
Το Ριζάρι ήταν πολύτιμο σε όλες τις Τσεχικες περιοχές, στην Ουγγαρία, ακόμα και σε βορειοδυτική Αγγλία.
Στην Ελλάδα ήταν η πιο παραδοσιακή επιλογή για τη βαφή αυγών του Πάσχα, από την οποία και διαδόθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη και είχε μεγάλη επιτυχία εμπορικά στην Ολλανδία και στην Αγγλία, μέχρι που ανακαλύφθηκε η χημική κόκκινη βαφή και το ριζάρι αποσύρθηκε από την παγκόσμια αγορά.
Οδηγίες:
~ Μουλιάζουμε το ριζάρι σε μια κούπα καλό παλιό ξύδι για 3-4 ώρες.
~ Μετά βάζουμε τα αυγά και τα βράζουμε όλα μαζί με το ξύδι και το νερό για 20 περίπου λεπτά
~ Στο τέλος τα αφήνουμε και κρυώνουν μέσα στην κατσαρόλα.
Το αποτέλεσμα που θα βγει είναι ένα βαθύ και φυσικό κόκκινο στα αυγά σας.