Γκουάβα τροπικό φρούτο Ωσμωτικό Χ. ζάχαρη
Τα φρούτα γκουάβα θεωρούνται υπερφρούτα, πλούσια σε βιταμίνες Α και C, Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι μία μόνο γκουάβα περιέχει 4 φορές τις ίδιες βιταμίνες C με ένα πορτοκάλι. Το φρούτο είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο.
Κατηγορία: Ξηρά φρούτα
Κωδικός Προϊόντος: 535
Διαθεσιμότητα: ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ
Τα γκουάβα είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες και βιταμίνη C, με μέτρια επίπεδα φολικού οξέος. Εχει λίγες θερμίδες ανά μερίδα και με λίγα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ένα μόνο φρούτο γκουάβα περιέχει 257% της Ημερήσιας Αξίας σε βιταμίνη C.
Συχνά επίσης το φρούτο προσφέρεται ως επιδόρπιο. Στις χώρες της Ασίας, η φρέσκια άγουρη γκουάβα εμβαπτίζεται σε σκόνη από δαμάσκηνο ή αλάτι. Η γκουάβα που είναι βρασμένη χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρασκευή γλυκών, μαρμελάδων, ζελέ και χυμών.
Επίσης στην Ασία παρασκευάζεται αφέψημα από τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού. Ο χυμός γκουάβας είναι πολύ δημοφιλής στο Μεξικό, στην Αίγυπτο και στη Νότια Αφρική. Οι κόκκινες guavas μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για αλατισμένα προϊόντα και να αντικαταστήσουν την τομάτα, ειδικά σε όσους είναι ευαίσθητοι στα οξέα της τελευταίας.
Στο Μεξικό και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, το δημοφιλές ρόφημα Agua fresca παρασκευάζεται συχνά με γκουάβα. Ολόκληρο το φρούτο είναι βασικό συστατικό στο punch και ο χυμός χρησιμοποιείται συχνά σε γαστρονομικές σάλτσες (καυτές ή κρύες), μπίρες, καραμέλες, αποξηραμένα σνακ, μπάρες φρούτων και επιδόρπια ή βουτηγμένο σε σαμούι.